ALLEEN WONEN? 3 FOUTEN DIE JE NIET MAG MAKEN

Het is zover: tijd om de vleugels te spreiden en het huis uit te trekken. Een eigen stekje is natuurlijk het einde, maar je moet wel een aantal zaken regelen. Hieronder alvast een aantal tips voor wie alleen gaat wonen …

1. Breng je administratie in orde

Je bent misschien nog nooit echt met papierwerk geconfronteerd geweest, maar daar komt nu verandering in! Vanaf nu ga je je eigen boontjes doppen. Zo moet je je verhuis doorgeven aan de ‘dienst Bevolking’ van de gemeente of stad waar je naartoe trekt. Hier passen ze dan ook gelijk je adres op je identiteitskaart aan. Meestal wordt er ook nog een agent langs gestuurd om te kijken of je ook effectief op het doorgegeven adres verblijft.

  • Ben je ouder dan 25 of werk je, dan dien je je ook aan te sluiten bij een ziekenfonds. Zolang je ouders kinderbijslag ontvangen, ben je via hen verzekerd en hoef je je niet apart aan te sluiten.
  • Ook heel belangrijk zijn verzekeringen. Denk daarbij aan een brandverzekering, een diefstalverzekering en eventueel een bijkomende familiale verzekering. Zorg er wel voor dat je je niet dubbel verzekert, dat is verloren geld.
  • Draai je administratie niet in de soep. Bewaar belangrijke documenten zorgvuldig en op een ‘veilige’ plaats, zodat je deze altijd makkelijk kan terugvinden indien nodig.

2. Zorg dat je voldoende budget hebt

Alleen wonen is fijn, maar het kost best wel wat. Hou alvast rekening met de volgende kosten:

  • Je maandelijkse huur of indien je hebt gekocht de terugbetaling van het woonkrediet
  • De verhuiskosten
  • De kosten om je stulpje in te richten
  • De borg die je op een rekening dient te blokkeren bij het aangaan van een huurcontract
  • Rekeningen voor water, gas, elektriciteit, internet,…

Het is altijd een goed idee om voor je tot de aankoop of huur van een pand overgaat, al deze kosten eens in kaart te brengen en te kijken hoe ver je komt met je budget. Zo spring je niet verder dan je budget reikt.

3. Blijf niet opgesloten

Het is niet omdat je alleen woont dat je nu altijd thuis moet zitten natuurlijk. Spreek af, bezoek vrienden of organiseer geregeld wat bij je thuis. Zo wordt je huis ook echt een thuis.

Bron: Immovlan.be